Kategoriarkiv: Norsk (sidemål)

Alt om norsk sidemål

Hvorfor gjøre det vanskelig? Lær nynorsk på 1-2-3!

Nå kan du lære hovedreglene i nynorsk gjennom en tre-siders tegneserie.

skole norge nynorsk på 123

Nå kan du kombinere det nyttige med det morsomme. Hvorfor ikke lese tegneserier som samtidig lærer deg norsk sidemål (nynorsk)? Dette er det perfekte verktøy for å lære seg grunnleggende nynorsk.

Tegneserien er på bare tre sider, men klarer likevel å dekke det mye. Her har forfatterne gjort en god jobb.

Vi er sikre på at dette vil bli en vinner blant nynorsk-elever i norsk skole. Tegneserien ved navn «Nynorsk på 1-2-3″ og de andre tegneseriene på nynorsk må snarest inn i klasserommene, her må landets nynorsklærere kjenne sin besøkelsestid og sitt ansvar.

Som elev må du tipse læreren din om dette! Dette vil gjøre nynorskfaget lettere tilgjengelig for hele klassen.

Tegneseriene kan skrives ut og brukes gratis i skolesammenheng.

Her finner du lenken for nedlasting av «Nynorsk på 1-2-3!»

Tips og råd for å skrive best mulig nynorsk!

Nynorsk er et fag med mye ugrunnet motstand, de fleste burde verdsette et fag hvor det er lett å få god karakter.

skolenorge nynorsk

Vi tør påstå at de fleste vil kunne gå opp en karakter eller to bare de legger litt energi i arbeid med nynorsken. Dersom ikke skolen i Norge klarer å motivere elevene sine på dette området, er det viktig at foreldrene gjør det. Det verste en forelder kan gjøre er å si at nynorsk var like upopulært i sin egen skoletid. Det kommer det ikke gode karakterer ut av.

I en del områder av Norge er motstanden mot nynorsk stor. Dette er beklageligvis en «arv»som hver ny skole-generasjon tar opp i seg. Nynorsk skal ikke likes. Dette gir selvfølgelig demotiverte elever og dårlige karakterer.

Utfordringen blir å snu motivasjonen, i hvert fall for de elevene som skjønner sitt eget beste, da kan nemlig nynorsk bli det faget de mestrer, og det faget de får gode karakterer i.

Nedenfor er noen gode lenker å følge for å bli god/bedre i nynorsk;

Stiler i norsk bokmål eller sidemål som er skrevet av andre!

Det kan være lettere å skrive sin egen stil når man har hentet litt inspirasjon fra hva andre har skrevet.

norsk stil

For mange er det å skrive stil på norsk bokmål eller sidemål en utfordring. På skolen er det viktig å beherske det å skrive stil. Selvfølgelig fordi det er viktig for norskfaget, men det er like viktig for andre fag. Mange av fagene i skolen handler nettopp det å skrive og formulere seg. Dette gjelder også i fag som. historie, samfunnsfag, geografi og flere andre fag. I tillegg vil en god særoppgave være basert på din kompetanse innen stilskriving.

Bli god på å skrive stil, og du vil stille sterkere i de fleste andre fag også. Husk også; det er øving som gjør mester.

I de fleste tilfeller er det bare litt inspirasjon som mangler. Denne inspirasjonen kan man heldigvis finne mange steder på nettet. Man kan lete seg fram til titler, sjanger, lenge, stilart, form osv. Man må kunne utføre; diktanalyse,tekstanalyse, romananalyse, samt skrive essays, artikler og stil.

Når man har funnet det man var ute etter kan man lese stilen og merke seg hvordan denne er bygget opp, og hva som er bra eller dårlig med stilen. Det kan også være lurt å la noen andre lese stilen, slik at disse kan gi deg noen råd. Etter at du har vært gjennom dette står du mye sterkere når du setter i gang og skriver din egen stil.

Nedenfor har vi samlet noen lenker til nettsteder hvor du finner stiler på norsk bokmål og sidemål:

Store Norske Leksikon er ditt viktigste verktøy i mange fag!

I mange fag kan Store Norske Leksikon være en av dine viktigste kilder til informasjon, spesielt når du går på skole i Norge.

skole norge store norske leksikon

 

De fagene hvor du åpenbart kan dra nytte av Store Norske Leksikon i skolen er; norsk (hovedmål og sidemål), geografi, historie, naturfag, samfunnsfag, KRL og helse/sosial.

Første gangen du bruker snl.no må du registrere deg. Det er ingen fare med å gjøre dette, det koster ingenting å bruke dette elektroniske leksikonet.

Som med alle andre kilder man finner på nettet er det viktig å kontrollere riktigheten av den informasjonen man finner mot andre kilder. Man skal også alltid opplyse om kildene man har benyttet, med andre ord ikke selv ta æren for andres arbeid.

Store Norske Leksikon utvikler seg kontinuerlig, det er derfor viktig å sjekke innom dette nettstedet med jevne mellomrom, her er det mye å hente.

Du finner Store Norske Leksikon ved å følge denne lenken.

Ordbok er ditt viktigste verktøy både i norsk bokmål og sidemål!

Skal du skrive godt må du også skrive riktig, da må du slå opp ordene du er usikker på.

skole norge norsk

For oss som bor i Norge er norsk selvfølgelig veldig viktig, både bokmål og sidemål. Norsk er viktig fordi det vil prege alle andre fag også.

Du bruker norsk (hovedmål og/eller sidemål) i alle andre fag på skolen bortsett fra fremmedspråk. Det betyr at dine besvarelser i naturfag, geografo, samfunnsfag osv. også vil være preget av dine kunnskaper og din kompetanse i norsk.

Et utgangspunkt for å beherske norsk er derfor en god ordbok både for bokmål og sidemål. Det beste er selvfølgelig å ha denne for hånden i bokform, men dersom du ikke har det kan du følge denne lenken til den beste ordboken på nettet.