Kategoriarkiv: Elevsiden

Nettsider for elever

Mobbing i skolen.

Mobbing i skolen er dessverre et kontinuerlig fenomen som krever kontinuerlig bearbeiding.

skole norge mobbing

 

De fleste skoler har fokus på mobbing. Lærere, elever og foreldre jobber gjerne sammen om å finne løsninger for å unngå problemet. Det finnes flere skreddersydde program som kan følges, for eksemepel Olweus. Alt dette er flott og nødvendig. Se den korte eksempel-videoen om mobbing under teksten.

Den store utfordringen i dag finner vi i mobbing gjennom de sosiale mediene. Tidligere var «mobbing i skolen» noe som foregikk på skolen. I dag kan vi ikke avgrense mobbingen, den har flytende grenser mellom skoletid, hjemmetid og fritid. Dette gjør at den må håndteres annerledes enn tidligere. En «hendelse» kan starte på kvelden via en SMS eller en Facebook-oppdatering, for deretter å få utløp i skolegården dagen etter.

Det viktigste verktøyet mot mobbing totalt sett er informasjon og åpenhet. Informasjon gir kunnskap og forståelse, åpenhet hjelper oss å finne mobberne og mobbeofrene.

Vi i SkoleNorge har funnet fram en del tilgjengelig informasjon om mobbing og samlet en del lenker til denne informasjonen. Vi håper dette kan bidra til at lærere, elever og foreldre benytter muligheten til å skaffe seg mer kunnskap om mobbing i norsk skole.

httpv://youtu.be/mYulTPJbyy0

Det er eksamenstid i norsk skole – her er eksamenstipsene.

Mange har vært igjennom eksamen før deg, her er noen av tipsene som kan hjelpe deg til å gjøre det bedre.

skole norge eksamenstips

 

Vi i SkoleNorge har samlet tipsene som kan være nyttige for alle elever og studenter som skal opp til eksamen de kommende ukene.

Eksamenstid handler om å pugge det faget eller de fagene man skal opp i. Men pugging kan gjøres på forskjellige måter. Du har de som sverger til å ta noen store skippertak rett før eksamen, og du har de som forbereder seg grundig over tid.

Uansett hvordan man går frem handler det om å være forberedt på de rette tingene både faglig og mentalt. Det er her andres erfaringer betyr noe. Start med å sette deg inn i hva andre har gjort i tilsvarende eksamenssituasjon i samme faget du skal opp i. Når det er gjort har du gitt deg selv et mentalt forsprang.

Når det gjelder forberedelse til eksamen i de enkelte fag kan du forberede dette på ulike måter. Du kan lese hele pensum, du kan lese utvalgte deler av pensum, du kan lese sammendrag og du kan øve deg på å løse tidligere brukte eksamensoppgaver.

Sjekk lenkene nedenfor for å se om de kan gi deg tips som vil sikre en eksamen med bedre karakter for deg.

For å skape engasjement og diskusjon må man lese aviser!

Foreldre, lærere og elevene må selv ta ansvar for å holde seg oppdatert gjennom å lese aviser.

skole norge forsidene

Det holder ikke bare å lese en avis eller se en nyhetssending, man må oppsøke informasjonskilder som kan belyse samme nyhetsoppslag på ulike måter.

Vi i Skole Norge har funnet en kilde hvor man kan oppsøke nyheter og få de belyst på mange ulike måter.

Avislesing er viktig i mange fag, men hører kanskje spesielt hjemme under samfunnsfaget. Skal man kunne mestre en diskusjon i klassen med sine medelever og lærere, da må man ha god bakgrunn for sine synspunkter. Har man dette kan man mestre enhver diskusjon.

Forsidene.no inneholder en samling av omtrent alle Norges aviser fra; riksaviser, nisjeaviser, studentaviser til lokalaviser. I tillegg er avisene fra hele Norge.

Du finner lett fram til avisene du er ute etter og kan gjøre ulike valg ved å holde pilen over den aktuelle avisen. Du kan laste ned avisen, besøke den på nett, facebook eller twitter.

Dette er et nettsted som er en virkelig gave både for den erfarne og relativt nye avisleser.

Lenken til alle Norges aviser finner du her.

Et unikt nettsted for læring i barne- og ungdomsskolen!

Få nettsteder dekker klassetrinn-nivå og fag på en bedre måte enn dette.

skole norge fag

Moava er et nettsted som har tilrettelagt god nettbasert læring fra 1. trinn til 10. trinn. Du finner enkelt fram til nivået du er på, deretter velger du faget du ønsker.

Nettstedet er tilrettelagt for elever først og fremst, men er også et meget godt utgangspunkt for lærere som ønsker god inspirasjon til fagene de underviser i. For foreldre som ønsker å hjelpe og stimulere sine barn, vil de finne relevant og god informasjon om dette. Som foreldre finner du også god informasjon om hvordan du best kan hjelpe til med lekser på hjemmebane.

Nettstedet har utviklet mye av sitt innhold selv, men har i tillegg samlet en del av det gode nettbaserte lærings-innholdet som allerede finnes på nettet.

Du finner nettstedet om god nettbasert læring på denne lenken.

Skolen er i gang etter påskeferien, men det er flere fridager å se fram mot!

Selv om påskeferien er avsluttet har våren flere fridager å by på.

skole norge fridager

 

Våren er viktig norsk skole, spesielt for de som avslutter barneskole, ungdomsskole eller videregående skole. Tentamener og eksamener står i kø utover våren.

Men man kan også glede seg over en god del fridager utover våren. Fridager som kan benyttes til avslapning eller til lesedager.

Dagene som gjelder er følgende;

FRIDAGER: 1. mai
9. mai (Kristi Himmelfartsdag)
10. mai (fri)
17. mai (Grunnlovsdag)
20. mai (2. pinsedag)
uke 18
uke 19
uke 19
uke 20
uke 21
SISTE SKOLEDAG: 21. juni uke 25

Siste skoledag kan variere en del avhengig av hvor i landet og på hvilken skole du går. Sjekk derfor dette på skolens eller kommunens hjemmeside.

Vi i Skole Norge sier; «Godt Vår-semester»!

 

Påsketid er ferietid for elever og lærere, men trening av de «små grå» skader ikke!

Det er viktig å nyte de feriene man har, spesielt som elever og lærere i barneskole, ungdomsskole eller videregående skole.

påske 2013

 

Det skader likevel ikke å holde liv i hjernecellene med litt hjernetrim. I tillegg til at det er nyttig og tilfører en god porsjon kunnskap, er det morsomt å kunne konkurrere med familie, venner og naboer.

Det finnes mange spørrebøker, dessverre er mange av dem gamle og utdatert. Vi har derfor funnet en stor samling av spørsmål innen mange ulike sjangere, og som passer for voksne og barn i alle aldre.

Bruk kveldene til spørsmåls-konkurranser i påsken og opplev mye glede og godt samhold. Konkurranser og spill hører påsken til! Lykke til med Quiz-samlingen vi har funnet frem til.

Du finner spørsmål og quiz til alle mulige temaer om du følger denne lenken. God Påske!

Eksamen i Videregående skole!

Forberedelse til eksamen er viktig. Veldig mange elever oppnår bedre karakter til eksamen enn de gjør i standpunkt karakter.

eksamen videregående skole

 

Eksamen på Videregående skole er viktig, den er ofte avgjørende for hvilket studiested man kommer inn på i neste omgang.

En ting er å være forberedt i faget man skal opp i til eksamen, en annen ting er å være forberedt på hele settingen rundt eksamen (muntlig eller skriftlig). Vær derfor forberedt på hele eksamens-situasjonen. Hva skal du forberede, hva skjer mens du er opp til eksamen og hva skjer etterpå. Hvilke klagemuligheter har du? Hvilke hjelpemidler kan benyttes? Det er mange spørsmål, og de kan alle besvares!

Følger du denne lenken og leser deg opp på hva eksamen i Videregående skole innebærer, vil du være mye bedre forberedt enn mange av dine klassekamerater.

Eksamen i Ungdomsskolen!

Her er alt du behøver å vite før, under og etter eksamen i ungdomsskolen.

eksamen ungdomsskole

Første gang man er oppe til eksamen er på 10. trinn på Ungdomsskolen. For mange elever i norsk skole kan dette både være skremmende og utfordrende, man «vet ikke hva man går til».

Som elev, men også som foreldre, bør man derfor ta ansvar for å skaffe seg nødvendig informasjon om hva eksamen innebærer. Jo bedre forberedt, desto bedre resultat. Som med alt annet handler det om å skaffe seg informasjon og fjerne usikkerhet.

Bruk denne lenken for å tilegne deg kunnskapen du trenger om eksamen i grunnskolen! Lykke til!

En god veiviser i det offentlige «Skole Norge»!

Det finnes mye god informasjon å hente om skole i Norge, men den er spredt på mange ulike nettsteder.

skole norge norge.no

En av de bedre portalene for informasjon om skole i Norge finner du på Norge.no. Her finnes det søkemuligheter i tillegg til lenkesamlinger som gir deg svar på det meste du lurer på om skole og utdanning.

Dette er ikke informasjon om fag eller støtte til leksearbeid, det vil du finne i fag-menyen til venstre på denne nettsiden.

Norge.no som din veieviser innen skole og utdanning gir deg informasjon om de ulike utdanningsvalgene du kan ta både innenfor teoretiske og praktiske fag, innenfor offentlig skole eller privat skole. Og dette gjelder skoler både i inn- og utland.

Vi anbefaler dette nettstedet som et nyttig oppslagsverk for informasjon om skole og utdanning i Norge. Et viktig og nyttig verktøy for elever, foreldre og lærere.

Du finner lenken til veiviseren på Norge.no her!

Skolen i Norge må ta digital mobbing på alvor!

Veldig mange gjør det allerede, men dette er et område som utvikler seg og hvor det gjelder å henge med i svingene!

digital mobbing

Heldigvis er det noen som bryr seg og har tatt tak i dette temaet. Som elev, forelder eller lærer behøver du ikke å starte fra bunnen, når du skal begynne å jobbe med dette temaet.

Barnevakten.no har opplegg og foredrag med påvist effekt. Digital mobbing som all annen mobbing handler om åpenhet, bevisstgjøring og handling. Dette er noe vi er gode på i norsk skole.

Opplegget og programmene fra barnevakten kan benyttes på mange måter; elever og lærere sammen, elever og elever, og selvfølgelig elev og forelder.

Samarbeid mellom foreldre og skolen via FAU (Foreldrenes Arbeids Utvalg) er som regel en god løsning for å engasjere flest mulig i de nødvendige prosessene.

Du finner mer informasjon på hjemmesidene til Barnevakten.no.